Hollandse Glorie in Beeld / by Rudolfo Dalamicio

Hollandse Glorie in Beeld

Beste wereldreizigers, natuurliefhebbers, fotografen en dromers! 1 van mijn goede voornemens; doe wat je leuk vindt. ( cliché). Maar ik hou ervan om te schrijven. Geen romans, handleidingen of saaie brieven, maar schrijven over dat wat mij boeit.

Het lijkt mij leuk als jij meeleest over mijn verhalen die ik tijdens mijn trips in het buitenland, en Nederland meemaak. Lees mee en ontdek de interessante plekken die ik bezoek, de mensen die ik leer kennen en natuurlijk hoop ik dat je ook mee geniet van de mooie platen die geschoten zijn tijdens deze excursies. Wie weet, wordt jij de volgende hobbyfotograaf!

Ver(re)weg het beste

Sinds enige tijd woon ik weer in Nederland. Nadat ik een prachtige reis heb gemaakt in Azië in 2016-2017 en mijn fotoalbum bomvol zit met heerlijke platen, geschoten in meer dan 30 verschillende landen, ben ik sinds de zomer van 2017 weer terug op Nederlandse bodem. Gelukkig heb ik in de tussentijd wel ontzettende veel mooie landen mogen bezoeken maar op dit moment ligt de thuisbasis gewoon in Nederland (maar ben ik ook vaak in Duitsland te vinden).

In deze blog wil ik jullie meenemen op reis in Nederland. Ik zal 2 soorten fotografie en onderwerpen bespreken die ontzettend populair zijn in Nederland. Want mede dankzij de talrijke prachtige bossen die Nederland rijk is als ook de oer-Hollandse iconische molens, kun je er elke dag op uit en een tal van bezienswaardige molens bezoeken en je verdwalen in sprookjesachtige bossen. Elk seizoen heeft weer zijn eigen charme en bijzondere setting waardoor je vaak terug kunt gaan naar dezelfde spot om je opgedane kennis in de praktijk te brengen.

Denk bijvoorbeeld aan besneeuwde bospaden in de winter met witte takken en zonnestralen die zomers door het dak van de bossen prikken tijdens de vroege ochtenduren. Of wat te denken van een echt hollands tafereel; een zomerse weide in bloem met de molens als focuspunt en dezelfde molen in de winter met schaatsende kinderen op de voorgrond. Over welke 2 onderwerpen heb ik het natuurlijk; 1. De bossen en 2. De Molens

De Molens

Al heel lang geleden is er, mede dankzij ons platteland en de straffe wind, een mooi landschap gecreëerd met vele nostalgische molens. De molens die in NL verspreid staan hebben verschillende functies en dat kun je terugzien aan de verschillende bouwstijlen van de molens. Er zijn 2 ‘hotspots’ in Nederland waar je een grote hoeveelheid van molens dicht bij elkaar kunt zien en zijn makkelijk te vinden: 1. Kinderdijk, onder de rook van Rotterdam. 2. de Zaanse Schans, bij Zaandam.

Afgelopen herfst 2018 ben ik tijdens een stormachtig weekend op bezoek geweest bij het nogal toeristische Zaandam. Erg de moeite waard, al moet je wel door de toeristen heen kunnen kijken.

Overdag heb ik wat onderzoek gedaan in de straten van Zaandam om te kijken of er andere plekken zijn die minder bekend zijn bij toeristen en fotografen en daardoor ook een andere kijk geven op de molenstad. Helaas waren de mooie plekjes niet toegankelijk voor bezoekers waardoor ik tijdens zonsondergang ook aangewezen was op de toeristische spots. Op zich geen probleem, want als je goed kijkt kun je juist daar ook prachtig mooie foto’s maken ( niet voor niets dat er zo veel mensen op af komen).

Foto https://www.rudolfodalamicio.com/holland/rembrands-windmill

Bij de zaanse schans vind je , volgens mij, 3 prachtige fotogenieke spots te weten:

  1. Het kaashuis met het stilstaande water, de brug en de molens. Met een mooie volle zonsondergang echt een topper.

  2. Aan de overkant heb je Zaandijk, wat erg gaaf is, vooral als het water rustig is

  3. De molens, die volgens mij het beste zijn tijdens een vroege zomerochtend met wat mist.

Een volgend bezoek zal plaatsvinden dichtbij de kinderdijk, waarvoor deze molenserie ook vastgelegd kan worden.

Ondertussen zijn er tal van andere locaties in NL waar je ook schitterende molens kunt zien in pittoreske omgevingen. De molens kun je vinden aan de waterkant, dat perfecte mogelijkheden biedt voor reflecties van de molen in het water of in binnensteden zoals die van Haarlem.

Persoonlijk vind ik het geweldig wanneer de molen en het landschap bij elkaar komen. Wanneer de weersomstandigheden en luchten ook nog eens mooie kleuren geven kan er een spektakel ontstaan wat een nostalgische beeld geeft en de Hollandse cultuur weer te vangen in 1 beeld. Zie hiervoor ter inspiratie ook de werken van bekende kunstschilders zoals Willem Roelofs, leickert-c-h-j etc.

De Bossen

Nederland kent vele natuurgebieden die vooral in het weekend druk bezocht worden. De vele paden, de mooie naaldbossen en de lanen van landhuizen geven je de mogelijkheid om beelden vast te leggen die elk seizoen wisselen, in kleur, emotie en vorm en die je doen denken aan sprookjes, magische werelden en droomlandschappen.

Ik heb vele plekken in de omgeving van mijn geboorteplaats Enschede bezocht. We hebben hier veel bosrijke landerijen, natuurgebieden en unieke soorten veengebieden. De plekken zijn prachtig tijdens de zonsondergangen in de zomer, maar ook uniek tijdens sneeuwval en vrieskou.

De beste manier om bospaden en bos fotografie goed in beeld te brengen, is door verschillende gebieden vaker te bezoeken, tijdens vroege ochtenden en ook in de zomer tijdens het middag uur, want dan komt de zon van hoog aan de hemel, door het bladerdak geschenen en kun je perfecte plaatjes schieten.

Voor een mooie foto in een bosrijk gebied, vind ik het belangrijk dat de foto een mooie lichtinval laat zien. De bossen zelf zijn meestal donker en door die focus op licht, ontstaat er een totaal nieuwe dimensie van het bos. Zoals ook te zien is in “Star Forest”.

Het is niet altijd even makkelijk om een goed standpunt te vinden in een bos, mede dankzij de draaien van de aarde om de zon, waardoor je veel geduld moet hebben om de juiste lichtinval te kunnen vastleggen. Wat wel makkelijk is: Je hoeft je niet druk te maken op heldere dagen, want juist dan kun je de stand van de zon beter plannen en heb je geen last van de wolken.